Populær på sosiale medier med 4 steg!

Skal du lykkes på sosiale medier i dag så er du avhengig av å vite de fire stegene i POST-modellen!

 

Nummer en: DU er nødt til å vite hvem du ønsker å snakke til, hvilke mennesker du skal nå! (People)

Vi er nødt til å finne et type marked, interesse eller nisje for tiltrekke oss de menneskene vi vil snakke til. Det kan enten være å lage en konto som tar opp viktige endringer i markedsføringsverdenen, at den blir mer digital feks, det kan være at du skal vise frem sminkevideoer eller at du ønsker å dele din kunnskap om gaming.

Det du må vite da er: Hvor er det mest sannsynlig at jeg blir sett? Ja du tenker sikkert at du bare kan poste det på Facebook, Instagram, eller Snapchat også kan det hende du går viral, den sjansen er så liten at vi heller kan gå å kjøpe et flakslodd sammen.

Jeg skal nå forklare deg hvordan den sjansen øker betraktelig, kanskje ikke helt til 100% sikkert, men hjelpe deg ett stykke på vei. Du må finne ut om følgerene dine er sporadiske, bruker deg i sosiale sammenhenger eller om de er avanserte brukere. Sporadiske brukere er de som ser på deg og det du legger ut helt tilfeldig og er umulig å vite hva som gjør at de ser på deg. Så har vi de sosiale brukerne, disse ser på deg i sosiale sammenhenger gjennom delinger eller tips fra venner. Tilslutt har du den avanserte brukeren, dette er den viktigste følgeren du har fordi det er denne som ser alt du gjør, gir deg tilbakemeldinger og er din hjelper i veien videre.

 

Nummer 2: HVA ønsker du å oppnå? (Objectives)

Du er nødt til å sette deg et mål eller noe å jobbe mot, det trenger ikke å være stort eller bemerkelsesverdig i starten! Kanskje det er legge ut 5 bilder på Instagram denne måneden? Eller få lagt ut 10 stories neste uke? Bare noe enkelt i starten. Det er viktig å ha overkommelige mål som gir deg motivasjon. Hvis du lager en konto et sted og sier jeg skal ha 100 likes på første bilde så blir man fort demotivert.

Videre så kan man avklare hva det du kommuniserer skal bidra til å oppnå. Skal det gjøre noen glade? Sinte? Engasjerte? Dette bestemmer du helt selv.

 

Nummer tre: HVORDAN skal du klare det? (Strategy)

Lag en plan for hvordan forhodet til følgeren skal endre seg, følgerne skal se på deg som en morsom person i starten men videre så skal du komme med viktige poenger eksempelvis. Tenker du at du skal drive med forskning eller forklaring av fakta du kan så trenger man lyttere. Ønsker du å markedsføre et produkt så trenger du folk som forstår hva du promoterer er. Driver du med en form for kundeservice så må du ha følgere som støtter og hjelper deg med å gi deg spørsmål eller skal det være enveiskommunikasjon. Dette er viktige små ting som burde tenkes igjennom for å få en best mulig og ryddig konto.

 

Nummer fire: Hva slags sosialt media skal du bruke? (Tecnology)

 

Hvis vi begynner med Facebook så kan vi jo kalle det for nettets Time Square, det er så utrolig mye innhold som er samlet på ett sted at det er vanskelig å komme igjennom, med mindre du har alt for mye penger.

Alle Facebook brukere ser cirka 1,4 sekunder på hver post, i snitt, når de scroller igjennom feeden sin. Da har du ikke store sjansen til å nå ut til ”nye” markeder. Men det du kan gjøre på Facebook er å starte med ett smell, og det må fortsette å bli bedre hele veien. Det kan enten være med bilder, podcast eller video, fordi vi mennesker vi leser 250 til 300 ord i minuttet og hører rundt 500 til 600 ord i minuttet. Derfor vil jeg anbefale deg å lage en video, film eller podcast om du ønsker å dele et lenger innlegg, isteden for å skrive et langt ett og bare få noen likes. Jo mer du engasjerer mennesker jo mer får du tilbake fra dem og her er vi tilbake til det jeg sa tidligere. Finn noe folk ønsker å se, høre eller eventuelt lese.

 

Videre  så kan vi ta for oss Instagram, her er det litt enklere. Mange brukere men her er alternativene få, du kan legge ut enten bilder eller små videoer som følgerne dine kan se, om du tagger folk/merker i bildene med @ eller om du bygger opp en hashtag (emneknagg om du vil) # så vil du få en spredning. Denne spredningen er din venn, vi ønsker jo at vi skal bli kjent igjen eller kunne søkes opp. Da er dette en genial måte å bruke det på. Det som er viktig å huske på når du poster på Instagram er at det er sosiale brukere som ser etter stadig inspirasjon så skill deg ut!

 

Neste er Linkedin, nå er du på jobb. Her legger man IKKE ut bilder fra sydenferien på Granka. Dette er en seriøs kanal hvor det er enten jobbsøking, ansettelsessituasjoner, investorer som følger med på interessante muligheter eller mange andre business situasjoner. Eksempler på hva du gjør her som privatperson er at du deler dine bragder, hva du har fått til eller skapt som andre kan ha interesse av! Som bedrift så er det smart å dele sine visjoner, verdier, mål eller bedriften kan dele vellykkede kampanjer og si hva som var bra eksempelvis.

 

Siste er Snapchat, her kommer Granka inn i bilde, hvis det er det du ønsker. Her kan du være mye mer uformell og ha følgerne/vennene dine i et kamerat perspektiv. Dette er den kanalen hvor folk skal bli kjent med deg og det du gjør, det kan være alt fra dårlige videoer, morsomme videoer, skumle, kunstneriske og egentlig det meste. Men det som er en viktig pekefinger å gi seg selv noen ganger er at du må prøve å være konsistent med det du gjør om du ønsker å gå viralt her. Hvis du Snapper om sminke så er det sikkert det er så mange av de som ser på det som bryr seg at du er hos tannlegen dagen etter. Derfor hold deg på et høyt nok profesjonelt nivå, men lavt nok til at du virker jordnær og ekte.

Nettbutikk – Lekende enkelt!

Vi er tre studenter som har jobbet med denne deloppgaven i E-handel som vi har fått utdelt av Karl Phillip. Vi fikk litt sjokk når vi åpnet oppgavesettet fordi vi hadde ikke trodd at det skulle være noe så spennende, men samtidig skremmende. Vi fikk beskjed om at vi skulle lage en nettbutikk, lage lanseringsplaner og hele pakka, jeg hadde ingen erfaring med det og det hadde ikke de jeg skulle jobbe sammen med heller.

 

Vi måtte jo bare begynne med noe og det var å finne ut hva vi skulle selge på nettbutikken. Som Lars Bratsberg og Jonas Moe sa når de var hos oss på gjesteforelesning ”Gjør ting fort og gærlig, fiks det senere”. Så vi bare hoppet i det.

Vi hadde to ideer og det var å lage en sammenligningside for merkeklær eller starte en nettbutikk som selger kortholdere. Etter en del drøfting om hvor vanskelig det var å opprette en sammenligningsside valgte vi heller å selge kortholdere. Grunnen til at en sammenlignings side var for komplekst var på grunn av alt vi trengte. Det var fra dyre algoritmer og smart data som følger med på alle prisene hele tiden, og når de forskjellige leverandørene hadde salg og kampanjer ble det litt for mye som et første gangs prosjekt. Siden dette var den første nettbutikken vi skulle lage ønsket vi heller å gjennomføre hele nettbutikken.

Når vi først valgte produktet vi skulle selge, så startet vi med en gang å finne på navn. Vi ønsket noe som var litt kult, men ikke oppbrukt heller. Navnet ble VelgSelv på nettbutikken. Dette står for at man skal kunne velge selv hvordan kortholder man ønsker, det skal ikke gå på bekostning av pris eller design. Alle skal rett og slett ha muligheten til å ha akkurat den kortholderen de ønsker. Da begynte vi med å finne ut hva slags kortholdere vi skulle selge. Vi endte med enkle og slanke kortholdere, kortholdere med plass til telefon og tilslutt kortholdere til telefon, enten etui eller bare en enkel kortholder til å klistre bakpå telefonen.

 

Vi brukte mye tid på å velge hvilket system vi skulle bruke, men etter gjesteforelesning med Andreas Kristiansen og Kenneth Dreyer så ønsket vi å prøve Shopify. Vi gikk til Shopify hvor vi registrerte oss og fikk domene for å kunne starte å bygge nettbutikken. Når nettbutikk domene var oppe så startet vi med å velge oss ett tema vi likte, det skulle se profesjonelt ut slik at vi virker som en seriøs aktør i markedet. Lagde en logo i Shopify som vi er veldig fornøyd med. VelgSelv i store klare bokstaver også med slagordet fra Coco Chanel under ”Mote blir skap for å være umoderne”. I Nettbutikken bruker vi den lyse beige fargen som mal. Den fargen skal være gjennomgående i hele nettbutikken.

Det som er planen med å ha 4 forskjellige farger i ”Om oss” delen er at vi kan ekspandere om vi føler dette er noe vi vil satse på når vi er ferdig med eksamen. Da kan for eksempel den blå være klær, den hvite kan være smykker og den rød/rosa kan være velvære.

 

Vi brukte mye tid på å finne strukturen i nettbutikken slik at den skal være mest mulig brukervennlig, måten vi testet dette på var å bruke familiemedlemmer. Først var det foreldre og besteforeldre for å se om de skjønte hvordan de skulle orientere seg på siden. Da oppdaget vi at ingen fikk med seg produktene vi hadde som ”fremhevede” produkter fordi de heller gikk rett inn på produktkatalogen. Etter å ha endret og gjort om på struktur så ble det mer oversiktlig og foreldre og besteforeldre klarte å finne de ”fremhevede” produktene. Yngre søsken hadde mye mindre problemer med å orientere seg på nettsiden i begynnelsen fordi de er mer vant til å orientere seg på nett. Men de var enige etter at vi gjorde om at det ble enda enklere. Samtidig så var vi nøye med at vi skulle ha en struktur som passet til mobilen fordi som Karl Phillip har sagt da vi hadde besøk av facebook ”så er nordmenn tilgjengelig på mobilen 82% av tiden deres”, da er det størst sjanse for at mobilstrukturen er den som blir brukt.

 

Når strukturen var på plass begynte vi med produktene vi ønsket å ha i nettbutikken vår. Problemet med å få inn produkter ble mindre enn vi trodde, fordi med hjelp av Shopify så brukte vi en app som heter Oberlo, den gjorde at vi kunne hente produkter fra andre nettsteder som for eksempel Aliexpress. Denne måten gjorde at vi kunne bruke produktene som allerede fantes på nett. Vi tok utgangspunkt i prisene på Aliexpress og tenkte hva vi selv var villige til å betale for forskjellige produkter.

Når vi begynte å velge inn produkter var vi opptatt av at de skulle ha en lavest mulig innkjøpspris. Prisen skulle være på maks 40kr, dette gjorde at vi har billige varer. Men målet med siden var jo at den skulle virke som en eksklusiv nettbutikk, men at det var produkter som alle har råd til. Derfor valgte vi å legge inn et slagord i logoen som er ”Mote blir skapt for å være umoderne” dette er sagt av Coco Chanel og er en setning som gjør at vi får ett mer eksklusivt inntrykk. Og flere av produktene er laget av kuskinn som gjør at de ikke virker som ”billige” produkter.

 

 

 

Vi har også jobbet med å få klarna betalingstjenester i nettbutikken, men det var ikke så enkelt som vi trodde. Så selv om vi hadde et mål om å få de som betalingstype så har vi utsatt prosjektet og heller fokusert på å ferdigstille og lansere nettbutikken. Klarna vil være et prosjekt vi fortsetter med etter eksamensperioden.

Det som ble betalingsmetoden er PayPal, dette er en genial og enkel betalingsmåte som gjør at man har en sikker betalingsform for kundene. Samtidig har vi lagt inn 100% garantert sikker betaling på nettbutikken for at den skal få et enda sterkere inntrykk og at våre kunder er trygge på deres kjøp.

 

Objectives and key results eller som det kalles ”OKR” har vært til stor hjelp og det har gjort oss mer målrettet. Vi tvilte veldig på OKR før vi begynte, men det var nok fordi vi var usikre på hva det egentlig er. Slik som Lasse Brurok sa ”Vi i Bookis brukte over ett år i næringslivet på å forstå viktigheten av OKR, det får dere lære her i forelesningene!” Dette var ett klart tegn på at dette må vi bruke for alt det er verdt. Det er at man setter seg et mål som man skal komme til, også setter man seg tre delmål som skal gjøre at man når målet. For en best mulig effekt så skal delmålene være kvantitative. Vi er veldig glad for at vi fikk dette som et hjelpemiddel med tanke på tidspresset vi hadde på nettbutikken. Dette gjorde at vi kunne jobbe mer målrettet mot vårt objektive som var at alle på gruppa skulle tjene 1000 kr hver.

Kunstig intelligens, venn eller fiende?

Kunstig intelligens eller AI som det også kalles er det skumleste men samtidig det mest spennende per dags dato. Kunstig intelligens er en måte man lærer datamaskiner eller programmer å kunne gi intelligent respons. Som egentlig betyr at vi gir datamaskiner en hjerne, som utvikler seg og stadig lærer. Det som er så fint med dette er at når en datamaskin lærer seg noe så vil den ta med absolutt alle mulige variabler på bare noen sekunder, mens vi mennesker bare har kapasitet til å bruke få tall av variabler. De kan lese av ting som vi mennesker ikke klarer. Dette gjør at vi får mange fordeler men vi får mange problemer også. Samfunnet vil kunne bli konfrontert av kunstig intelligens om hva som er rett og galt. Nå i dag så brukes stort sett kunstig intelligens til;

Punktløsninger, som er at teknologien blir satt inn som løsning for virksomhetens problem og der skal den løse oppgavene bedre.

Plattformer, dette er løsninger som er spesielt laget for en bedrift eller virksomhet. Dette skal gi en hel del egenskaper, som bla. datahåndtering, verktøy for maskinlæring, naturlig språkbehandling osv.

Datahåndtering og analyser, her brukes kognitive teknologier som en språkbehandler å trekker ut nyttige ting fra ustrukturerte tekster.

Så hva fremtiden bringer blir spennende å se.

Relatert bilde
educationviews.org

Ser du noe som ikke stemmer med disse menneskene? De ser helt vanlige ut gjør de ikke? Dette er det som er skummelt med kunstig intelligens. Disse tre tilsynelatende normale menneskene, er faktisk ikke mennesker, men bilder som er blitt generert av kunstig intelligens. Det er ikke veldig lett å se forskjellen på et ekte menneske og de bildene som er generert. Eller ikke for oss mennesker, men for en robot som er “lært” opp til å gjenkjenne ansikter så vil den vite at dette er falske mennesker med en gang. En annen måte å bruke dette på er som Ikea har gjort, katalogen deres er 75% av bildene generert av datamaskiner, men aldri noe vi tenker over. Dette gir muligheter for forfalskning og det gir muligheter for å skape de bildene man trenger. Videre så vil det bli vanskeligere å vanskeligere å vite hvor de etiske grensene skal gå og hva som er lov og ikke lov.

 

 

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/tre-ting-vite-kunstig-intelligens-ai.html

Intro

Hei, velkommen til min nettside!

Mitt navn er Joakim Majercsik, jeg bor for øyeblikket i Oslo mens jeg studerer til en bachelor i markedsføring og salgsledelse. Jeg starter nå på mitt fjerde semester på Høyskolen Kristiania og skal i gang med digital markedsføring som blir veldig spennende. Mine forventninger til dette semestret er at det blir utfordrende og krevende, men samtidig lærerikt og morsomt. Dette er en retning som jeg mener er relevant med tanke på at vi mennesker ikke vet hva som skjer om 10, 5 eller 3 år. Det kan hende at roboter tar over alle jobber og det kan være at alt det vi mennesker ønsker oss, det bare lager vi med 3d-printer vi hjemme. På denne hjemmesiden så vil jeg ta for meg ulike ting jeg interesserer meg for og ulike ting jeg setter spørsmål ved. Velkommen og god lesing.

Om Joakim Majercsik

Hei!

Mitt navn er Joakim. Jeg er 23 år og bor i Oslo.

Jeg søker hele tiden utfordringer og tar de gjerne på strak arm. Som person er jeg rolig, utadvendt og tillitsfull. Jeg har to jobber, den ene er på Norrøna på CCVest og den andre er på Gardermoen som stuer i SAS. Ganske store kontraster, men det som er en fellesnevner mellom de er at jeg lærer noe nytt hver dag!

Jeg studerer 100% på Høyskolen Kristiania i tillegg og stortrives der. Etter tre spennende semester fortsetter jeg det fjerde semestret med et fag jeg har gledet meg til siden jeg startet på skolen. Det er Digital markedsføring. Ser veldig frem til dette og den lærdommen og utfordringene som følger med.